Pelerinaj la Penitenciarul Bistrița

Nu ne putem explica pelerinajul pe care-l fac de vreo doi-trei ani încoace deținuți din penitenciarele Poarta Albă, Timișoara sau Jilava la Penitenciarul Bistrița și la judecătoria din același municipiu.

E greu de crezut că-i atrag condițiile hoteliere din închisoare sau aerul din Bistrița pe traficanții de droguri și de persoane, contrabandiștii, hoții și alte categorii de condamnați care au în comun câteva lucruri: sunt infractori cu patalama – membri ai unor clanuri interlope sau rețele de crimă organizată -, cu numeroase condamnări la activ, buzunare grosuțe și o mare dorință de libertate:

– Elekes Ion și Tomescu Petrică, condamnați în dosare diferite, pentru furt calificat și tentativă de omor, eliberați condiționat în 2017;

– Iancu Nicu, zis ”Nicu Gunoieru”, traficant de droguri pus în libertate în septembrie 2018 (acesta și-a dezvoltat și a coordonat propria rețea de distribuție a drogurilor în zona Gării de Nord din București);

– Munteanu Iulian Gabriel Nicu, Zorică Daniel, Mustafa Nuridin, condamnați pentru trafic de minori, tentativă de omor și furt calificat, eliberați condiționat în intervalul februarie – martie 2019;

– Stan Gheorghe, zis ”Bulgaru”, membru al clanului ”Carani” din București (cunoscut pentru fapte de cămătărie, spălare de bani, șantaj și tâlhărie), Popa Petrișor, alias ”Suzuki” (pe care prin 2015 l-a vizitat FBI-ul, pentru criminalitate informatică), ambii eliberați condiționat în 2019, și mulți alții.

Să nu vă închipuiți că în pelerinajul către Penitenciarul Bistrița poți porni fără călăuze, adică acei avocați care pentru o sumă potrivită promit obținerea libertății. Da. Din breasla avocaților chiar se găsesc binevoitori care îi îndrumă pe pelerini pe calea spre eliberare (o amintim aici, deocamdată, pe Maria-Cristina Moldovan, din Baroul Bistrița-Năsăud). Acei avocați se laudă că ar avea intrare la anumiți judecători și astfel îi consiliază să conteste executarea pedepsei sau să deschidă procese de divorț la Judecătoria Bistrița, ca să obțină transferul din penitenciarele în care au fost închiși. Apoi îi sfătuiesc să-și solicite liberarea condiționată prin mai multe cereri, iar în dosare să fie reprezentați exclusiv de avocații din oficiu din săptămâna respectivă, vă dați seama de ce, nu? Pe lângă dorința de a dispărea orice urmă de legătură dintre avocat și deținut, mai este și elementul esențial: ca măcar unul dintre dosarele de liberare condiționată să nimerească pe cărarea cea îngustă către completul nr. 3. De ce spun asta? Căutați și dumneavoastră în Portalul Instanțelor de Judecată să vedeți cum de fiecare dată când apare completul 3 deținuții sunt lăsați la vatră.

După o investigație jurnalistică în care am încercat să răspundem la întrebarea ”ce-i mână pe ei spre zona asta pitorească din nord-vestul României?”, am ajuns la concluzia că nu poate fi altceva decât ciocanul de lemn cu care lovește mâna îndurătoare a judecătorului Croitoru, ca să marcheze cu autoritate hotărârile sale ”incontestabile” de eliberare condiționată a însetaților de libertate despre care vă spuneam.

 Celui care trece pe la completul lui, i-a pus Cel de Sus mâna în cap, nu mai contează cât de gravă e fapta pe care a comis-o, nici dacă prezintă pericol social. Cele câteva nume ar trebui să vă facă idee despre mărinimia acestui om al legii.

 Scepticismul jurnalistic ne facă să ne întrebăm dacă bunăvoința magistratului Croitoru are vreun preț? Nu de alta, dar sesiunile de perfecționare prin săli de jocuri și aplecarea spre plăceri interzise cam costă. Dacă mai pui că se zvonește că și-ar fi cizelat instruirea la școala vieții, neferindu-se să-și apropie oameni prin mâinile cărora au trecut fel de fel de substanțe interzise, pe care i-a mărturisit în credință în fața altarului bisericii.

Totuși, nu ne dă pace, în schimb, un sentiment de îngrijorare. Dacă se întâmplă, Doamne ferește, să-l acuze cineva de lipsă de obiectivitate și imparțialitate – cum îi cere Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor – și să strice miracolul pelerinajului, profanându-se astfel ciocanul făcător de minuni de la Judecătoria Bistrița?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s